Growcamp – tips/conseils

Nl / Fr

Tips & Ideeën
Groeien – wat, wanneer en hoe

Growcamp - Kennis en inspiratie

Growcamp_tips_1Lees meer en krijg ideeën over hoe je het meeste haalt uit het laten groeien in een GrowCamp. Dit is een nieuwe en andere manier van zaaien, planten en oogsten!
Hieronder kunt u lezen over de ervaring, opgedaan, door onze klanten, in de afgelopen jaren.

Growcamp - Wanneer

Growcamp_tips_2Met de GrowCamp kun je veel eerder zaaien dan je gewend was. Omdat de kweektent is bedekt met plastic, beschermt het de kleine planten tegennachtvorst. Vaak zul je al in staat zijn om te beginnen met zaaien in februari.

Ook aan het einde van het seizoen is er veel te winnen: als je aardappelen plant in juli, zul je heerlijke nieuwe aardappelen kunnen oogsten in oktober-november. En in augustus gezaaide worteltjes kunnen gegeten worden vanaf november en tot het vroege voorjaar.

Growcamp - Zaai- en oogstschema

Growcamp_tips_3Zaai- en oogstschema
Afstand tussen zaden en planten

zie schema

Bij de afstanden in de tabel is rekening gehouden met het feit dat niet alle zaden ontkiemen en dat sommige groenten in een rij eerder worden geoogst dan andere.

De ideale afstand tussen de tot ontwikkeling komende planten is hierom groter dan weergegeven in de tabel.

Bekijk de verpakking van zaden, maar wees je hierbij bewust van het feit dat planten dichter op elkaar groeien in een verhoogd zaaibed dan in de grond van een normale tuin.

Growcamp - Afstand tussen zaden en planten

Growcamp_tips_4De afstand tussen de zaden zoals gespecificeerd in de tabel neemt in acht dat niet alle zaden ontkiemen en dat sommige groenten in een rij eerder worden geoogsd dan andere. De ideale afstand tussen de tot ontwikkeling komende planten is hierom groter dan weergegeven in de tabel. Bekijk de verpakking van zaden, maar wees je hierbij bewust van het feit dat planten dichter op elkaar groeien in een verhoogd zaaibed dan in de grond van een normale tuin.

Growcamp - Het netjes houden

Growcamp_tips_5Bij intense groei binnen een klein gebied, is het belangrijk wildgroei in te dammen en te voorkomen dat sommige planten te veel ruimte of schaduw van andere planten in gebruik nemen. Houd de planten van elkaar gescheiden door rekken en verwijder overbodige bladgroei. De meeste gewassen worden niet beschadigd door snoeien. Bedenk dat kweken vooral een kwestie van prioriteiten is!

Growcamp - Kweekplantjes laten groeien

Growcamp_tips_6Het opkweken van kweekplantjes volgt na het zaaien van zaadjes in potten die geplaatst zijn op een warme plek, bijvoorbeeld op een zonnige vensterbank of in een verwarmde kas. Later in het seizoen, kan je ook profiteren van het cultiveren van de kweekplantjes, simpel door de bespaarde ruimte. Gebruik bijvoorbeeld plantenbakken op het 'bovenste schap' van het bed en je hebt de nieuwe planten klaar voor het uitplanten zodra er beneden ruimte is.

Growcamp - Zaai en Oogst meerdere keren

Growcamp_tips_7Je kunt constant oogsten in een GrowCamp.

Bekijk een voorbeeldseizoen in een bed van 120 bij 120 cm:

Februari - Maart
Mei – Augustus
Augustus – November

Growcamp - Voorbeelden

Growcamp_tips_8GrowCamp is ideaal voor het kweken van pepers en aubergines.

Tuinkas zaaibed
En wie droomt er niet van een eigen kruidentuin vol verse kruiden?

Kruidenbed
Oogst behalve prachtige groenten ook de erkenning van je creativiteit.

Jouw inbeelding is de enige beperking

Growcamp - Vrije werkruimte

Growcamp_tips_9De ondersteuningsstangen die de spanten verbinden kunnen worden verwijderd. Ze kunnen gemakkelijk worden opgetild aan beide kanten, zodat u een vrije werkruimte naar boven toe heeft, zoals te zien is op de foto rechts onderaan. Tip: gebruik de steunstok als een "liniaal" bij het zaaien of planten.

Growcamp - Tips voor het afdekken

Growcamp_tips_10Als de afdekking voor langere tijd is opgerold, is het handig om 'achteruit' te rollen zodat het water niet in de rol komt. Bekijk ook:

Tips over het luchten van boven.
wit om tabelgrootte te wijzigen